Pekárna La Lorraine zpřísnila bezpečnostní podmínky při výrobě
Společnost La Lorraine Bakery Group, která patří mezi největší dodavatele nebaleného pečiva na českém pekárenském trhu, velmi zpřísnila bezpečnostní opatření a hygienické standardy v souvislosti s koronavirovou nákazou. Ročně vyrobí 80 tisíc tun výrobků a miliardu kusů určených k dopeku nebo rozmrazení. Pekárna nově řazuje do prodeje také balené mražené pečivo, které si mohou lidé dopéci doma a jíst čerstvé. Firma tak vyslechla požadatek spotřebitelů, kteří nechtějí kupovat pečivo nebalené v obchodě nebo zabalené po určitých počtech personálem. K největším odběratelům pečiva patří supermarkety, čerpací pumpy nebo fastfoody. Výrobu zajištuje 800 zaměstnanců v nepřetržitém čtyřsměnném provozu.
Pečivo se dopéká při teplotách nad 160 stupňů Celsia
„Máme velmi vysoké nároky na bezpečnost potravin. Do celého provozu jsme zavedli nadstandardní hygienická opatření, která platí pro zaměstnance i výrobu pečiva – nejčastěji jde o kaiserky, bagety, sladké listové a plundrové pečivo a donuty. Důležitá informace pro spotřebitele je, že se naše pečivo se dopéká na prodejnách našich odběratelů při teplotách, které přesahují 160 stupňů Celsia, což je prostředí, které je pro viry likvidační,” říká Miroslav Bulín, generální ředitel La Lorraine Bakery, a dodává: „Všechny výrobky rozesíláme prodejnám zabalené. Vybalují se až dle aktuálních potřeb prodejců a poptávky zákazníků, takže jsou co nejdelší dobu chráněné před vnějšími vlivy. Nebalené potraviny jsou v současnosti často zmiňovány negativně. Nicméně podle tvrzení Evropské organizace pro bezpečnost potravin se přenos koronaviru přes potraviny nepotvrdil. Stejné stanovisko má německý Spolkový institut pro hodnocení rizik.”
Lidé si mohou pečivo koupit v obchodě a dopéci doma
Pekárna zařazuje krátkodobě do prodeje také balené mražené pečivo, které si mohou lidé dopéci doma a jíst čerstvé. „Jsme také připraveni balit plně dopečené výroky, které se na prodejně pouze rozmrazí, a zákazník si je odnese domů v hygienickém obalu. Delší dobu vedeme debatu s řetězci o formě prodeje nebaleného pečiva. Společnost bude po pandemii koronaviru citlivější k nebaleným potravinám,” říká Miroslav Bulín, generální ředitel La Lorraine Bakery.
Zaměstnanci vyrobili 2 tisíce roušek. O desinfekci se stará speciální tým
Všichni zaměstnanci pekárny La Lorraine Bakery musí dodržovat přísné hygienické normy – pekaři, mísiči, obsluha linek, baliči, skladníci, technici a další specialisti. „I přes extrémní nedostatek roušek na trhu jsme si je dokázali zajistit vlastními silami. Zapojili jsme zaměstnance i švadleny v okolí a během tří dnů jsme vyrobili 2 tisíce roušek. Do týdne jsme dokoupili dalších tři tisíce kusů. Všem chci moc poděkovat za jejich obětavost, roušek nyní máme dostatek a je o ně také dobře postaráno. Speciálně vyškolení kolegové v ochranném obleku roušky vyperou, usuší, vydezinfikují v UV dezinfikátoru a vyžehlí. I tímto krokem se chceme vyhnout riziku, že by někdo zavlekl virus do pekárny,“ popisuje Miroslav Bulín, generální ředitel La Lorraine Bakery a uzavírá:
„Zaměstnanci La Lorraine Bakery Group musí také velmi dbát na hygienu rukou a každou hodinu si je desinfikovat. Na podlaze v provozovně jsou vyznačené křížky ve vzdálenosti 1,5 metru, aby lidé dodržovali rozestupy. Kde to technicky není možné, zajišťují ochranu plexisklové zábrany. Všichni lidé, kteří vstupují do provozovny, si musí nechat změřit teplotu. Vše reportujeme krajské hygienické stanici.“
Foto: La Lorraine Bakery Group